Bonnie Honig

Bonnie Honig és Nancy Duke Lewis Professora de Cultura Moderna i Mitjans de Comunicació (MCM) i Ciències Polítiques a la Universitat de Brown, i (per cortesia) Estudis Religiosos (RS) i Estudis de Teatre i Performance (TAPS). La Prof. Honig treballa en teoria política, feminista i queer, política d’immigració, així com estudis cinematogràfics, clàssics, literaris, legals i culturals. La seva visita està prevista del 20 al 24 de maig de 2024. Properament n’anunciarem el programa complet

És autora de diversos llibres, entre ells: Political Theory and the Displacement of Politics (Cornell, 1993, Scripps Prize al millor primer llibre, reeditat a l’edició del 30è aniversari, Cornell, 2023), Democracy and the Foreigner      (Princeton, 2001), Emergency Politics: Paradox, Law, Democracy (Princeton, 2009, David Easton Prize), Antigone, Interrupted (Cambridge University Press, 2013), Public Things: Democracy in Disrepair (Fordham, 2017), A Feminist Theory of Refusal (Harvard, 2021) i Shell Shocked: Feminist Criticism After Trump (Fordham, 2021: una col·lecció de versions revisades dels seus escrits públics des del 2016).

Programa

WORDPLAY: THE LANGUAGE AND POLITICS OF
PERFORMATIVITY

Del 20 al 24 de maig de 2024
(Cliqueu aquí per veure el programa en pdf)

Professora convidada: BONNIE HONIG
(Brown University)

  1. Introduction - Language Martyrs: Does Performativity Mean Acting Together or Faking It Alone?
  2. Bullying: Passion and Non-Sovereignty in J.L. Austin’s How to do Things with Words
  3. Forgiving: Euripides’ Hippolytus as Noir
  4. Re-Marrying: Race, Context, and the Triumph of Experience Over Hope in His Girl Friday
  5. Bequeathing: Anagrammatical versus Performative Reading

Programa_Honig

També participaran en les sessions el Prof. Marc Stears (University College London) i la Prof. Miriam Leonard (University College London).

Les sessions es faran en anglès a la Capella del Roser de l’església de Sant Domènec (entrada pel claustre de la Facultat de Lletres de la UdG), de dilluns a divendres a les 16.00 h.

Inscripcions

Inscripció gratuïta, però cal reservar plaça per correu electrònic a dir.cfm@udg.edu

Càtedra Ferrater Mora, Facultat de Lletres (UdG)
Plaça Ferrater Mora, 1, 17004 Girona
Telèfon: 972 418019 - A/e: dir.cfm@udg.edu

Temàtica de les lliçons

En aquestes lliçons faré una revisió de la filosofia del llenguatge de J.L. Austin de mitjans de segle XX amb relació a la política sexual i/o racial de la performativitat. A partir d’una nova lectura de How To do Things with Words, i aprofitant també les Investigacions filosòfiques de Wittgenstein, reconsideraré la filosofia de la performativitat del llenguatge corrent d’Austin en conversa amb la teoria democràtica, la teoria feminista, la teoria queer, els black studies, els estudis jueus i els estudis sobre el cinema. La performativitat, que abans feia referència a la capacitat de començar una cosa nova amb paraules, ha acabat significant acció no autèntica o poc sincera. D’aquí la pregunta: la teoria política, com pot recuperar els poders inaugurals de la paraula i l’acció, pensant amb i més enllà de J.L. Austin, els seus lectors i els seus crítics? A partir del treball de Hannah Arendt, Hortense Spillers, Eve Sedgwick, Judith Butler, Christina Sharpe, Stanley Cavell, Jacques Derrida i Sara Ahmed, començo aquest treball de recuperació a partir de performatius sobre els quals Austin no va teoritzar: l’assetjament escolar, el perdó, el tornar a casar-se i, un darrer performatiu que va esmentar però que no va explorar en profunditat: el llegat. La filiació i la pertinença, el futurisme no normatiu, l’herència queer, la despossessió dels negres o una política de la reclamació i el joc alegres constitueixen el nucli d’aquest retorn a Austin.

Referències literàries i audiovisuals aconsellades per a les Lliçons:

 

 

Especialistes convidats

També participaran en les sessions el Prof. Marc Stears (University College London) i la Prof. Miriam Leonard (University College London). tots dos especialistes en l’obra de Bonnie Honig i invitats a participar en les Lliçons Ferrater Mora a petició d’ella mateixa.

Marc Stears és un acadèmic, estrateg polític, locutor i educador executiu de prestigi internacional, especialitzat en la creació de col·laboracions dinàmiques entre investigadors acadèmics i la societat en general. Actualment, el director de l’UCL Policy Lab, Marc ha estat anteriorment director del Sydney Policy Lab de la Universitat de Sydney, director general de la New Economics Foundation, professor de teoria política a la Universitat d’Oxford i principal redactor de discursos del Partit Laborista del Regne Unit. Gaudeix d’una reputació mundial com a coach de lideratge i estrateg de comunicacions, després d’haver donat suport als membres del Consell i del Comitè Executiu d’organitzacions importants, incloses algunes de les empreses més grans del món. És autor de diversos llibres com Out of the Ordinary publicat per Harvard University Press el 2021. Juntament amb el seu coautor Tom Baldwin, acaba de completar un nou llibre titulat England: Seven Myths that Changed a Nation and How to Set them Straight, que sortirà publicat a Bloomsbury.

Miriam Leonard va ser professora durant sis anys al departament de Bristol Classics. Es va incorporar al departament de la UCL el setembre de 2007 i ha estat visiting scholar a Duke i Stanford. Ha rebut un premi Philip Leverhulme.

La seva recerca explora la història intel·lectual dels clàssics en el pensament europeu modern des del segle XVIII fins a l’actualitat. Examina com un compromís amb el passat clàssic ha donat lloc a una comprensió particular de la modernitat.

Recentment va ser comissària de l’exposició ‘Between Oedipus and the Sphinx: Freud an Egypt’ al Freud Museum de Londres.