El 8 d’octubre de 2018, a la Sala d’actes de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, es va organitzar una jornada per reflexionar sobre la relació entre pedagogia i política, món i escola, amb el títol “Democràcia, política i educació: l’1 d’octubre a l’escola”. La jornada estava adreçada a professionals de l’ensenyament, estudiants, PAS de la UdG i públic en general.
Aquesta jornada tenia un doble objectiu: dialogar desacomplexadament de les relacions entre política i educació, de la necessitat que tothom tingui la capacitat de comprendre el món en què viu i de participar-hi activament; i desmuntar les calúmnies malintencionades que s’han dit entorn de l’escola catalana i els mestres.
Amb aquesta jornada també es va voler donar suport al model d’escola, que hem anat construint al llarg de molts anys entre tots, i als professionals de l’ensenyament que el fan possible.
L’acte va estar estructurat al voltant de dues taules rodones: la primera sobre l’1 d’octubre i els dies posteriors a l’escola catalana i, la segona, sobre Educació i política a la llum del pensament pedagògic.
Hi van participar ponents com Jaume Carbonell, autor del llibre L’educació és política; Joan Vergés, director de la Càtedra Ferrater i Mora; David Pujol, mestre i pedagog; Nerea Huertas, mestra; Anna Gómez, de la Universitat de Vic; i Jaume Martínez Bonafé, de la Universitat de València.
L’acte va comptar amb la presència de Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona, de Montserrat Vilà, degana de la Facultat d’Educació i Psicologia i de Jordi Feu i Xavier Besalú, coordinadors de la Jornada.